InquirysAboutContact
Академични облекла

Академични традиции

Академичните традиции са се създавали и продължават да се създават и поддържат в много от елитните учебни заведения. Много са причините и идеите тези традиции да са така живи и винаги да бъдат в спомените на завършилите, но като че ли основните от тях са желанието да се подчертае авторитета и мястото на училището и Университета в нашето общество (село, град, държава), да се мотивират учащите се за по-активно участие в живота на учебното заведение, да се покажат техните успехи и да се отличат най-добрите ученици и студенти и учители и преподаватели за техния труд. С тези цели ръководствата на учебните заведения организират, развиват и поддържат академичните традиции.
Академичните традиции се проявяват при провеждане на тържества, честването на празници (на учебното заведение, национални и местни), изпращането на випуски и връчване на дипломи, свидетелства и награди. Мястото на учебното заведение в обществото, неговия авторитет се подчертава чрез академичните символи и тяхното използване при различни церемонии, вида на академичните награди и символи.

Академични награди
Академичните награди, независимо от това на какво ниво и за коя образователна степен се връчват имат две основни цели- да се отличи и отдели със своите успехи този, който ги получава и да се даде възможност той да може да запази спомен за своята дейност по време на обучението. В много случаи тези цели се пренебрегват. Наградите, които се връчват не са пригодени и не могат да се показват. Не могат да се поставят в рамка (на пример) и да станат достояние на всички, които влизат в офиса, кабинета на получилия ги. В много страни това е преосмислено, защото академичната награда е мотивираща и е елемент от авторитета на учебното заведение и личността.

 • Грамоти,похвални грамоти,почетни грамоти
 • Значки,почетни значки,юбилейни значки
 • Медали,юбилейни медали,почетни медали

Академични символи

 • Лого на учебното заведение
 • Значка на учебното заведение
 • Знаме на учебното заведение
 • Химн на учебното заведение

Академични сувенири

Академичните сувенири са спомен за определен период от живота на всяка личност. Албумът със снимки на класа и випуска е винаги интересно да се разтвори, да се припомнят интересни случаи и събития. Пръстенът, медальонът подчертават принадлежност към определена група завършили известно със своите традиции училище или университет. На работното бюро може да бъде поставен плакет с логото на училището/университета и годината на завършване/випуска.

 • Албуми на класа,албуми на випуска
 • Пръстени с гравирана годината на випуска
 • Медальони с гравирана годината на випуска
 • Настолни плакети с гравирана годината на випуска и лого на учебното заведение,
 • Спортни облекла с лого на учебното заведение,
 • Ключодържатели, чаши, спортни екипи.

Традиция е при провеждането на церемонии и тържества да се носят академични облекла. Всяко учебно заведение има своя цвят за украса на тогата, шапката, шалове, пискюли, които са уникални. Те отличават неговото академично облекло от облеклата на другите учебни заведения. Моделите, които ЙЕКА е разработила и предлага са базови. При всяка заявка за производство и доставка се обсъждат всички допълнителни елементи и цветове. Това дава възможност академичното облекло да се преврърне в уникално.

Академични облекла

Традицията е широко позната сред западните академични общности и активно се налага у нас. Много са вече Университетите, колежите и средните училища които провеждат своите тържества за връчване на дипломи и свидетелства, обличайки ги с академични облекла. На много места няма утвърдени „правила”, както за провеждане на самите церемонии така и при изработката на академични облекла. Основните принципи които се следват са традициите до момента и непрекъснатостта на академичните символи на учебното заведение. Елементите на академичното облекло могат да бъдат разделени на три групи: задължителен комплект и допълнения, които подчертават степента на образование, научната област и постигнатите успехи по време на обучение. Всяка една от групите може да включва и елементи, които са допълнителни – яки, украса, ивици за ранг (Директор, Декан, Ректор, член на академичния съвет), огърлици (за Ректора/ Декана / Директора).

Задължителен комплект
Тогата ,шапката и пискюла с прикачен към него плакет с годината на дипломирането формират задължителния комплект академично облекло. Базовият комплект е комплекта за бакалаври. Той е без допълнителна украса. Различават се тогите за магистри и доктори, моделите за които са с различна кройка, пискюлите за доктори са задължително златисто жълто. Образователната степен за магистри и доктори се подчертава с качулката, а успехите по време на обучението със шалове и шнурове. Традиция в много университети е шапките, пискюлите с плакети (година на завършването) да се подаряват на завършващите.

Образователна степен
Образователната степен се подчертава с качулката. Това е причината качулката основно да се явява елемент на академичното облекло преди всичко в Университети и колежи. Цвета на качулката дава възможност да се определи Университета, който присвоява съответната степен. Качулката се носи на всички тържествени събрания и церемонии на Университета.

Постигнати успехи
Допълнителни елементи към тържествените облекла са шаловете, шнуровете. Те позволяват да се покажат отличниците на випуска и показалите изключителни постижения по време на обучението в учебното заведение. Шаловете са с извезани надписи „ОТЛИЧНИК” или „ЗА ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ УСПЕХИ„ с лого и име на учебното заведение. Някои учебни заведения използуват за тази цел златисти шнурове с пискюли.

Допълнителни елементи
Тогите носени от абитуриентки и абсолвентки в много от учебните заведения се украсяват с широки яки, като цвета е бял или цвета на училището /Университета. Към тогите може да се прибави и нагръдно лого на училището/Университета.Групова снимка на деца по случай завършване на етап от обучението им с нагръдно лого- гр. Сандански